Hapkido

Hapkido is een volwaardige krijgskunst waarin alle aspecten aan bod komen. De moeder van het hapkido is dayto ryo aiki jujutsu. Hieruit is ook het aikido ontstaan.

Het hapkido heeft een eigen Koreaans karakter ontwikkeld. Alle traptechnieken van het taekwondo en nog andere zijn aanwezig. Het hapkido is erg dynamisch en bewegelijk. Als men de professionele demonstratie teams aan het werk ziet kan het erg spectaculair zijn. Als krijgskunst is het erg efficiënt. Bij ons in de club beoefenen we het IHF hapkido ontworpen door Kooksanim Myung Jae Nam. Het principe is beter 1 techniek in alle omstandigheden kunnen toepassen dan 1000 technieken, elk voor een andere toepassing. Omdat we in onze club de nadruk op hapkido als krijgskunst willen leggen starten we pas vanaf de leeftijd van 15 jaar. Jongere mensen kunnen beter terecht bij het taekwondo. Op latere leeftijd kunnen ze dan beide beoefenen. Dit geeft de mogelijkheid om dieper op de technieken in te gaan. We maken bij ons veel gebruik van drukpunten en het energetische in onze technieken. Op deze manier wordt het terug een dodelijk gevechtskunst zoals ze vroeger bedoeld was en die dus enige verantwoordelijkheid van de beoefenaar vergt. Zelfverdediging komt uitgebreid aan bod. Regelmatig oefen we ook opleidingstechnieken, handboeitechnieken. Tijdens Byung Sul Do Beop (wapentraining) oefenen we ook technieken met de matrak (gewone en telescoop). Mensen die voor hun beroep dus gewapende en ongewapende zelfverdediging nodig hebben komen in onze club aan hun trekken. Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste onderdelen waaruit het IHF Hapkido bestaat:

1.Dan Jon Ho Hup Abdominaal ademhalen waarbij men de innerlijke kracht en levensenergie verhoogt.

2.Nak Bup Valoefeningen

3.Bal Chagi Trappen

4. Kwon Beop Zijn slag en stoot technieken. Men kan Kwon Beop onderverdelen in Dan Shik Kwon Beop en Chun Hwan Kwon Beop. Dan Shik Kwon Beop zijn enkelvoudige technieken die meestal getraind worden door kupgraden. Chun Hwan Kwon Beop is technisch veel moeilijker en zijn gecombineerde technieken waarbij men steeds cirkelvormige bewegingen maakt. Hierdoor worden de technieken snel en vloeiend achter elkaar uitgevoerd waarbij ze heel effectief worden en een grote impact hebben. Deze vorm van Kwon Beop wordt meestal beoefend door dangraden.

5. Kyok Ki Do Beop Alle Hapkido technieken worden toegepast in het vrije gevecht. Hier zijn bijna geen regels vermits Hapkido geen competitiesport is. Kyok Ki Do Beop kan echter ook beoefend worden onder de vorm van een demonstratief gevecht waarbij men zelfverdediging tegen één of meerdere tegenstanders toont.

6. Ho Shin Do Beop Lagere kupgraden leren bevrijdingen (Paegi), slag-en stoottechnieken (chigi bup), en klemmen (kokki) toepassen op een tegenstander die je vastgrijpt bij de polsen en kledij). Op een volgend niveau leert men zich verdedigen tegen een aanvaller die wil slaan of stoten, trappen en aanvallen met een mes. Bij Ho Shin Do Bup maken we gebruik van klemmen op gewrichten, werptechnieken, hoge en lage trappen, drukpunttechnieken,… .

7. Byung Sul Do Beop Wapentraining

8. Ki Hap Do Beop Bij Ki Hap Do Beop demonstreert men de innerlijke kracht, maar ook de enorme krachten die kunnen vrijkomen als een techniek perfect wordt uitgevoerd. Meestal worden er stenen, dakpannen, en houten planken gebruikt.

9. Hwal Beop Hwal Beop is drukpuntmassage en het corrigeren van het beendergestel bij kwetsuren opgelopen tijdens de training. Hwal Beop kan echter ook toegepast worden op mensen die geen Hapkido beoefenen om hun gezondheid te bevorderen. Nek en rugklachten kunnen b.v. verholpen worden. Bewusteloze personen kunnen terug tot bewustzijn gebracht worden.